Żaden krem z dyni. Ta zupa z nietypowym warzywem jest 100 razy lepsza i wyjątkowo lekka

Dodano:
Zupa z dynią i selerem naciowym Źródło: Shutterstock / Chatham172
Gdy robię zupę, lubię widzieć składniki i móc je pogryźć. Taki posiłek daje mi dużo więcej satysfakcji niż gładko zmiksowany krem. Nawet gdy gotuję danie na klarownym bulionie, jest tak pyszne, że spijam je do ostatniej kropli.

Choć dynia aż prosi się o zmiksowanie, w wytrawnych potrawach wolę ją w kawałkach. W tej zupie, którą ugotowałam dla odmiany z delikatnym selerem naciowym, ma kremową konsystencję i lekko słodki smak. Z moimi ulubionymi dodatkami całość wypada wybornie.

Jak zrobić zupę dyniową z selerem naciowym?

Składniki te wrzucam wraz z innymi warzywami do podsmażonej cebuli i gotuję w bulionie, aż będą miękkie. Dania nie zabielam ani nie zagęszczam, tylko dokładam odpowiednie przyprawy.

Aby zabalansować zupę, dolewam odrobinę łagodnego octu ryżowego, który ma słodkawe nuty. Sprawdza się także ten z białego wina albo jabłkowy. Używam również naturalnego wzmacniacza smaku, jakim jest klasyczny sos sojowy. Stosuję go z powodzeniem zamiast chemicznej przyprawy w płynie.

Dokładam ponadto porcję słodyczy w postaci syropu z agawy, by podkreślić podobne nuty warzyw korzeniowych i dyni. Całość uzupełnia świeżo starta gałka muszkatołowa. Trzymam ją w słoiku w lodówce, by nie traciła aromatu tak szybko, jak wersja mielona.

Przepis: Zupa dyniowa z selerem naciowym

Pełne smaku i lekkie danie z gotowanych warzyw

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg miąższu dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój miąższ dyni w kostkę. Marchewkę i ziemniaki obierz, po czym potnij na kawałki. Pietruszkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Łodygi selera pokrój na plasterki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zagotuj bulion.
  2. Przygotowanie zupyRozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty, po czym wsyp resztę przygotowanych warzyw. Podsmażaj 5 minut, wlej gorący rosół i dopraw do smaku. Gotuj 25 minut, dodaj ocet, sos sojowy, syrop, czosnek i koperek. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.

Z czym najlepiej smakuje zupa dyniowa?

Można ją dosmaczyć nie tylko solą, pieprzem i gałką. Jest świetna także ze słodką i ostrą papryką, mieszanką albo pastą curry, imbirem z czosnkiem, a także z kurkumą, kminem rzymskim i nasionami kolendry. Gdy przyrządzam ją w takim orientalnym wydaniu, zamieniam koperek na natkę kolendry albo pietruszki.

Gdy chcę uzyskać bardziej sycące danie, dodaję produkty białkowe. Cebulę podsmażam z mięsem mielonym albo w kawałkach, po czym dorzucam warzywa i robię dalej jak w przepisie.

Do gotowej zupy dorzucam natomiast podsmażone kostki kurczaka albo boczku. Pasują tu ponadto przygotowane na patelni kostki wędzonego tofu. Gdy bardzo się spieszę, w garnku ląduje biała lub czerwona fasola z puszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...